Jagody Acai

Jagody Acai

Jagoda Acai, dotychczas znana jedynie autochtonom zamieszkującym dzikie lasy Amazonii, trafiła do nowoczesnego świata. Ta mała ciemnofioletowa jagoda, wyrastająca na 20 metrowych palmach brazylijskich w lasach deszczowych Amazonii, chowa w sobie niezwykle dużą ilość witamin, aminokwasów, pierwiastków oraz energii niezbędnych dla ciała człowieka, jej działanie energetyczne było znajome rdzennym mieszkańcom od dawien dawna. Za sprawą doświadczeń doktora Alexandra Schaussa, wybitnego profesjonalisty od zdrowego odżywiania, o istnieniu słynnej jagody dowiedział się również współczesny świat. Acai błyskawicznie zrobiła dużo zamieszania w sferze zdrowego odżywiania, do tego czasu świat nie znał owocu o tak wielu własnościach. Z uwagi na swoje właściwości oraz zwiększającą się sławę acai nazywana jest „brazylijską żyłą złota”. W Brazylii znana już od dłuższego czasu, w ostatnim czasie trafiła do USA, gdzie momentalnie wywołała burzę medialną, obecnie informacja o fenomenalnej jagodzie obiega cały świat.

Naukowo Acai określana jest Eutrepe Olereacea, jagoda palmy brazylijskiej. Acai występuje jedynie w dzikich lasach deszczowych, północnej części Amazonii, w Brazylii. Jagody te rosną w środku dżungli na rosłych nawet do 20 metrów palmach brazylijskich, których grunty stanowią nadzwyczaj żyzne ziemie Amazońskiej puszczy. Palma brazylijska jest smukłą wielo łodygową rośliną, której owocami są oczywiście jagody acai, które czasem nazywane są również nasionami, zważywszy na dość twardą konsystencję, jedna palma ma od 3-4 łodyg, na każdej z nich w finalnym rozliczeniu osiąga się od 3-6 kg owoców. Sama jagoda acai z wyglądu do złudzenia przypomina zwyczajną borówkę leśną, jest jedynie nieco ciemniejsza, nabierając koloru ciemnofioletowego. Jagoda ta ma relatywnie twardą konsystencję, duże nasienie i bardzo mały miąższ, a w smaku przypomina zwykłą jagodę z łagodną nutą czekolady.

Swoją sławę jagoda acai zawdzięcza głównie swoim właściwościom zdrowotnym, energetycznym oraz odżywczym, nie bez powodu tytułowana jest cudem odżywczym oraz doszła na pierwsze miejsce w rankingu Ten Best Superfoods. Acai zapewnia tyle niezbędnych minerałów, witamin, pierwiastków, aminokwasów oraz zapobiega tylu różnym chorobom i wywołuje tyle pozytywnych efektów, iż wydaje się to nie możliwe, jednak tak jest, co zaręczają liczne testy i badania. Szczególnie trzeba zwrócić uwagę na antyoksydanty, których duża ilość w jagodach acai powiązana jest z ich długim przebywaniem na słońcu, w ochronie przed promieniami słonecznymi generują właśnie antyoksydanty. Antyoksydanty są to związki chemiczne wykazujące umiejętność neutralizowania wolnych rodników, które wspólnie z powietrzem oraz jedzeniem dostają się do naszego organizmu powodując jego wyniszczenie na poziomie komórkowym. Pojemność antyoksydantów w danym jedzeniu liczy się stosując tak zwany wskaźnik ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Dla jagody acai wynosi on 1026, co jest ilością 20-krotnie większa niż do tej pory uważane za najlepsze w walce z wolnymi rodnikami winogrona.

Oprócz antyoksydantów jagoda acai zrzesza także cały szereg nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów, pierwiastków szczątkowych oraz fitosteroli, które wartościowo wpływają na cały organizm człowieka. Z pośród 29 nienasyconych kwasów tłuszczowych, wyjątkową uwagę zwracają kwasy Omega 6 i 9, które limitują poziom cholesterolu we krwi, 18 aminokwasów, które posiada jagoda acai, świetnie wspomaga układ mięśniowy. Niedostatek pierwiastków śladowych jest dostarczany przez skład najważniejszych 21 pierwiastków śladowych, które miedzy innymi wspomagają układ immunologiczny. Naturalnie jak w każdym owocu nie może zabraknąć zestawu witamin oraz podstawowych pierwiastków, acai gromadzi takie witaminy jak: B1, B2, C, E, beta karoten, wapń, fosfor, potas, żelazo, białko.

Najistotniejsze są plusy jakie będzie czerpał nasz organizm z konsumowania jagód acai:

• energia witalna
• forma umysłowa
• wydajności organizmu
• normuje pracę układu mięśniowego
• oczyszczanie organizmu
• pożądany wpływ na trawienie oraz wypróżnianie
• spowolnienie biegu starzenia
• funkcjonowanie seksualnego
• wzrok
• układu odpornościowego
• regulacja poziomu cholesterolu
• regulacja poziomu ciśnienia krwi
• regulacja poziomu cukrów i tłuszczów w organizmie
• regulacja wagi ciała - odchudzanie

Jagoda acai jest niezmiernie wyjątkowym owocem, jaki rośnie naturalnie tylko w szczególnych warunkach, które dają mu Amazońskie lasy deszczowe, toteż sposobność jego hodowli jest nie wykonalna. W czystej postaci owocu, acai dostępna jest jedynie w Brazylii. Jagody acai zrywane są ręcznie przez miejscową ludność, w dalszym etapie jagody przetwarzane są na koncentrat, po usunięciu wody z jagody pozostaje proszek, który bezpośrednio trafia do sklepów bądź występuje w formie naturalnie powlekanych kapsułek, które zażywa się dwa razy na dzień, możemy wyróżnić także soki z dodatkiem jagody acai. Przetworzenie jagody na koncentrat, wcale nie zmniejsza korzyści z niej płynących.

reklama

Suplementy

www.klubodchudzania.pl www.antykoncepcja.net www.astmaoskrzelowa.pl