Zdrowe trawienie

Zdrowe trawienie

Istnieje bardzo ścisły związek pomiędzy właściwym funkcjonowaniem układu pokarmowego a naszym zdrowiem, w którym znaczącą rolę odgrywa „przyjazna” flora jelitowa. Niezdrowy styl życia, picie alkoholu, zanieczyszczone środowisko, niektóre lekarstwa (np. antybiotyki) mogą niszczyć florę jelitową, co w konsekwencji będzie prowadzić do namnażania się chorobotwórczych bakterii jelitowych, powoduje to problemy z trawieniem.

W przewodzie pokarmowym człowieka występuje ogromna ilość różnorodnych mikroorganizmów, ogólnie określanych mianem flory jelitowej. U dorosłego człowieka stanowią one około 1,5 kg masy ciała. Większość z nich żyje w symbiozie z ludzkim organizmem, ale co ważniejsze – są one niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania; nazywa się je probiotykami. Jednakże inne bakterie mogą być zdecydowanie szkodliwe. Równowagę flory jelitowej łatwo można naruszyć, stosując niektóre lekarstwa (np. antybiotyki) lub też poprzez inne czynniki, powodujące mnożenie się szkodliwych bakterii: stres, niestrawność.
Lactobacillus acidophilus to szczególnie odporne i użyteczne bakterie. Potrafią żyć w przewodzie pokarmowym do 10 dni, a nawet dłużej. Tworzą niesprzyjające środowisko dla różnorodnych, szkodliwych patogenów (bakterii Clostridium, E.coli, grzybów, itp.). Mogą wspomagać wykorzystywanie białek mleka, aminokwasów, tłuszczów i laktozy, uczestniczą także w syntezie witamin z grupy B. Z ich pomocą możemy zachować prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego, skutecznie wspierając w ten sposób prawidłowe funkcjonowanie naszego układu trawiennego.

Podstawowym warunkiem idealnego wykorzystania substancji odżywczych jest właściwy proces trawienia. Aktywne składniki tabletki na trawienie to substancje pochodzenia roślinnego oraz enzymy trawienne, wytwarzane również przez nasz organizm, które mogą korzystnie wpływać na prawidłowy przebieg procesów trawienia, a przy niedoborze soków żołądkowych – mogą być pomocne w przypadku kłopotów z trawieniem.

Procesy życiowe wymagają energii, którą czerpiemy m.in. z żywności. Enzymy trawienne odgrywają istotną rolę w przekształcaniu pokarmu w energię. Rozkładają go na proste składniki, czyniąc je gotowymi do wchłonięcia przez przewód pokarmowy.
Pankreatyna to mieszanina najważniejszych enzymów trawiennych trzustki, które są odpowiedzialne za rozkład białek, węglowodanów i tłuszczów. Wytwarzana w żołądku pepsyna oraz uzyskiwana z papai papaina to ważne enzymy w trawieni białek. Z kolei betaina HCl korzystnie wpływa na trawienie. Enzym diastaza odpowiada za rozkład węglowodanów. A zatem, całkowity proces trawienia wymaga odpowiednich ilości enzymów, odpowiedzialnych za rozkład różnych substancji. Z wiekiem nawet u zdrowych osób zmniejsza się ilość wytwarzanych enzymów, co pogarsza jakość trawienia oraz może być przyczyną nieprzyjemnych objawów, towarzyszących temu stanowi. U osób z grupą krwi A taka sytuacja często występuje bez względu na wiek. Inną przyczyną niedoboru enzymów mogą być niewłaściwe nawyki żywieniowe, spożywanie potraw mrożonych oraz poddawanych obróbce termicznej, pasteryzowanych lub przyrządzanych w mikrofalówce. W każdym z tych przypadków warto wspomóc prawidłowy proces trawienia poprzez zastosowanie enzymów trawiennych w postaci suplementów diety. U osób, stosujących Digestive Enzymes, wykorzystanie innych suplementów diety CaliVita® International jest jeszcze bardziej skuteczne.

W obecnych czasach naturalne rozwiązania stają się coraz bardziej powszechne, nawet w związku z niektórymi problemami trawiennymi. Pomoc niosą naturalne leki na trawienie. Główny składnik aktywny papai to enzym papaina, substancja rozkładająca białka. Innym cennym enzymem papai są pektazy rozkładające pektyny.

Trawienie to proces przekształcania składników odżywczych (białek, węglowodanów, tłuszczów) za pośrednictwem rozmaitych enzymów na mniejsze cząstki, które mogą być wchłonięte i przyswojone przez organizm. Jeśli nie spożywamy posiłków w odpowiednim czasie, składzie i ilości, pogarsza się skuteczność procesów trawienia. Składniki odżywcze podlegają procesom fermentacji oraz gnicia, podczas których wytwarzane są szkodliwe produkty uboczne. Jednakże mniej skuteczny proces trawienia wcale nie musi być oznaką choroby. Na pracę układu trawiennego mogą również wpływać niektóre lekarstwa, zmiana stylu życia, predyspozycje fizjologiczne, stres oraz starzenie się człowieka.
Trawienie jest regulowane przez enzymy, dlatego też suplementacja naturalnych enzymów może wspomóc ten proces. Najważniejszym enzymem owocu i liści tropikalnej papai jest papaina, która przypomina ludzki enzym rozkładający białka – pepsynę. Jej nadrzędnym zadaniem jest wstępne rozłożenie białek (dzięki tej właściwości papaina jest szeroko rozpowszechniona w przemyśle przetwórczym oraz mięsnym). Papaina, rozkładając białka do postaci aminokwasów, zmniejsza procesy gnilne niestrawionych białek.
 

Nopal to roślina należąca do rodziny kaktusów z gatunku Opuntia, charakteryzująca się bogatym składem witamin, składników mineralnych oraz błonnika, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Nopal może stanowić doskonałe uzupełnienie kuracji oczyszczających oraz odchudzających.

Nopal (Opuntia streptacantha) to rodzaj kaktusa o wspaniałych kwiatach, który występuje w Meksyku oraz Stanach Zjednoczonych. Można go także spotkać na Wyspach Kanaryjskich. Roślina ta jest bogatym źródłem witamin (C, B1, B2, niacyny), bioflawonoidów oraz składników mineralnych (potasu, wapnia), które wspomagają prawidłowy przebieg procesów fizjologicznych. To znakomite źródło łatwo przyswajalnych białek. Zawiera 17 rodzajów aminokwasów, z których 8 to aminokwasy niezbędne, tzn. możemy je dostarczyć organizmowi tylko ze źródeł zewnętrznych. Prawidłowy metabolizm korzystnie wpływa na masę ciała. Pustynny kaktus posiada także błonnik, który wywołuje uczucie sytości, a więc może być świetną pomocą w diecie odchudzającej. Z tego też powodu Nopalin należy zawsze przyjmować, popijając dużą ilości wody, aby błonnik mógł dobrze napęcznieć. Nopal jest pomocny zarówno w procesie trawienia, jak również w zmniejszaniu apetytu, co ma duże znaczenie w stabilizowaniu masy ciała oraz w diecie odchudzającej.

Nopalin należy zawsze przyjmować, popijając obficie wodą – dzięki temu błonnik dobrze napęcznieje i szybciej doznamy uczucia sytości.

Stan równowagi mikrobiologicznej jelit może zostać łatwo zakłócony poprzez działanie różnych czynników m.in.: stres, niewłaściwą dietę (zbyt ostre pokarmy, alkohol), terapie antybiotykowe, palenie tytoniu, biegunki, podróże, zaburzenia trawienia, zastój treści pokarmowych, osłabienie perystaltyki jelit, starzenie się organizmu. Jeśli harmonia ta zostanie zachwiana wówczas bakterie patogenne i inne mikroorganizmy mogą się mnożyć i działać niekorzystnie na przyjazne bakterie. Aby zachować homeostazę w jelitach, zaleca się suplementację bakteriami probiotycznymi co powoduje lepsze trawienie a usuwa problemy z trawieniem.

Probiotyki to żywe, przyjazne bakterie, stanowiące naturalną mikroflorę jelitową człowieka, dodawane do żywności, w celu wywołania korzystnej równowagi mikrobiologicznej w organizmie. Wpływają na utrzymanie równowagi wewnętrznej organizmu, wchłanianie i wykorzystanie głównych składników żywności, perystaltykę jelit, wytwarzanie witamin (witamina K, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas pantotenowy), ponadto wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego (ok. 80% wszystkich komórek immunologicznych organizmu znajduje się błonie śluzowej jelit).

Dla właściwego rozwoju bakterii probiotycznych niezwykle istotne są prebiotyki. Prebiotyki to oporne na trawienie składniki pożywienia, które pozytywnie oddziałują na organizm, wpływając wybiórczo na rozwój i aktywność jednego lub kilku rodzajów bakterii naturalnie bytujących w jelicie grubym. Modyfikując składniki mikroflory, potencjalnie prozdrowotne szczepy bakterii stają się dominujące w stosunku do pozostałych. Do grupy prebiotyków możemy zaliczyć np. fruktooligosacharydy (należące do grupy węglowodanów – oligosacharydów).

ProbioBalance to kompleksowa formuła (synbiotyk), zawierająca probiotyki (4 miliardy trzech gatunków bakterii probiotycznych: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium longum i Lactobacillus rhamnosus) oraz prebiotyki (fruktooligosacharydy – FOS).
Produkt dostępny jest w formie tabletek do ssania o smaku wiśniowym. Idealny dla osób mających problemy z połykaniem dużych tabletek

Skład:
Żywe kultury bakterii: 4 miliardy
- Lactobacillus acidophilus
- Bifidobacterium longum
- Lactobacillus rhamnosus
- Fruktooligosacharydy 25 mg

Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Nie należy przekraczać zlecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Produkt należy przechowywać zamknięty w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.

reklama

Suplementy

www.klubodchudzania.pl www.antykoncepcja.net www.astmaoskrzelowa.pl