Soki z sokowirówki

Soki z sokowirówki

Wiele osób pracujących , nie ma dziś czasu na przygotowywanie przetworów, po które można sięgać zimową porą. Warto jednak wykorzystać czas, kiedy świeże owoce i warzywa są ogólnie dostępne, by dostarczyć organizmowi cennych witamin i składników odżywczych w postaci zdrowych soków. Do ich przygotowania potrzebny jest blender lub sokowirówka.

Dla osób, które troszczą się o swoje zdrowie kilka przepisów na przepyszne soki

Sok z malin i arbuza

Składniki: arbuz, maliny, mięta.
Sposób przygotowania: 5 gałązek świeżej mięty wrzucamy do sokowirówki, przygotowując sok w blenderze musimy posiekać. Obieramy ze skórki pół kilograma arbuza, z którego wyciągamy nasiona i wrzucamy do sokowirówki z 200 g malin (świeżych lub zamrożonych). Delikatnie dosładzamy i rozlewamy do szklanek.

Sok pobudzający

Składniki: 2 buraki, 6 jabłek, świeży imbir.
Sposób przygotowania: Obieramy ze skórki kawałek świeżego imbiru, dwa buraki oraz 6 zielonych jabłek (odmiana Granny Smith), usuwamy gniazda nasion. Wszystkie składniki wrzucamy do sokowirówki, najlepiej w kolejności: buraki, imbir i jabłka, gdyż sok z jabłek usunie czerwony osad buraków zgromadzony na ściankach sokowirówki. Zbyt mocny sok można rozcieńczyć z wodą mineralną.

Koktajl brzoskwiniowy

Składniki: 2 brzoskwinie, szklanka truskawek, 2 pomarańcze, kostki lodu.
Sposób przygotowania: Sparzamy brzoskwinie i usuwamy z nich skórkę, truskawki przemywamy i obieramy z szypułek, wyciskamy sok z pomarańczy i przerzucamy wszystko do sokowirówki lub blendera. Na koniec dodajemy kostki lodu, które siekamy w naczyniu, albo pozwalamy na samoistne rozpuszczenie się w szkalnce.

Napój owocowy

Składniki: pół szklanki cukru, pół szklanki soku z limetek, ćwierć szklanki soku z cytryny, szklanka soku z różowego grejpfruta, 2 szklanki soku z pomarańczy, szklanka liści mięty, lód.
Sposób przygotowania: wsypujemy pół szklanki cukru do rondelka i dodajemy szklankę wody, podgrzewamy, by cukier się rozpuścił. Dolewamy 2 szklanki wody, sok pomarańczowy, grejpfrutowy, z limetek i cytryny. Liście mięty rozrywamy na małe kawałki. Całość należy dobrze rozmieszać, wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem wyciągamy liście mięty, dodajemy kostki lodu.

Napój bazyliowo-cytrynowy

Składniki: szklanka syropu bazyliowo-cytrynowego, ¾ szklanki czystej wódki, ¾ szklanki soku z cytryny, świeża bazylia, lód.
Sposób przygotowania: w naczyniu łączymy syrop bazyliowo-cytrynowy z wódką i sokiem z cytryny. Do tego wrzucamy kostki lodu, przelewamy do szklaneczek, które dekorujemy liśćmi bazylii.

reklama

Suplementy

www.klubodchudzania.pl www.antykoncepcja.net www.astmaoskrzelowa.pl