Ocet jabłkowy-odchudzanie

Ocet jabłkowy-odchudzanie

Ocet jabłkowy powstaje w procesie fermentacji soku jabłkowego. Proces fermentacji następuje wtedy, gdy do wyciśniętego soku jabłkowego doda się drożdże i cukier. Drugi sposób polega na dodaniu pewnych bakterii do soku z jabłek, które następnie tworzą kwas octowy.
Ocet jabłkowy był używany przez długi okres, jako środek wzmacniający zdrowie. Często był stosowany, jako środek wspomagający leczenie migreny, cukrzycy, chronicznego zmęczenia, artretyzmu, wysokiego ciśnienia krwi i wielu innych dolegliwości.

Istnieje duża liczba producentów zdrowej żywności, którzy zachwalają ten ocet, jako „cud uzdrowiciela”. Smutną prawdą jest to, że nie ma zbyt dużo dowodów na potwierdzenie „cudownej mocy” leczniczej octu jabłkowego.

Ocet jabłkowy i odchudzanie

W 1950 roku doktor DC Jarvis napisał książkę o medycynie ludowej, w której ocet jabłkowy był często stosowany, jako naturalny środek odchudzający. Doktor twierdził, że regularne spożywanie octu jabłkowego może spowodować spalanie tłuszczu. Niektórzy twierdzą, że pektyny zwarte w occie wiążą cholesterol i pomagają usunąć go z organizmu.
To wszystko są tylko domysły niepotwierdzone szczegółowymi badaniami. Przyjmowanie octu jabłkowego nie jest szkodliwe dla zdrowia, jednak jego właściwości lecznicze nie są potwierdzone.

Niektórzy ludzie stosują dietę polegającą na przyjmowaniu octu jabłkowego. Taka dieta oparta jest na spożywaniu 1-3 łyżeczek octu jabłkowego przed każdym posiłkiem w celu zmniejszenia masy ciała. Jednak istnieje bardzo niewiele dowodów potwierdzających skuteczność tej diety.

reklama

Suplementy

www.klubodchudzania.pl www.antykoncepcja.net www.astmaoskrzelowa.pl