Gorzka czekolada

Gorzka czekolada

Zwykło się mówić, że gorzka czekolada jest najbardziej wartościową z czekolad a sięganie po nią jest jak najbardziej wskazane i to z wielu przyczyn. Wiele osób ceni ją za wykwintny smak oraz za fakt, iż poprawia humor tymczasem kryje w sobie mnóstwo zalet, także tych wpływających na poprawę naszego zdrowia.

Cierpki smak gorzkiej czekolady to zasługa dużej zawartości kakao, której w zależności od gatunku jest od 70 do 99%. Wysoka zawartość ziarna kakaowego sprawia, że czekolada jest niemal czarna a do przekonania się do jej smaku wystarczy nieco czasu, po którym okazuje się, że nie ma niczego wykwintniejszego.
Koneserzy zalecają, by do smaku gorzkiej czekolady przyzwyczajać się stopniowo, zatem przygodę z jej degustacją warto rozpocząć od czekolady deserowej sięgając następnie po wersje mocniejsze.

Gorzka czekolada i jej właściwości

Większość z nas sięga po czekoladę, kiedy ma ochotę na coś słodkiego. Gorzka czekolada poza tym, z czego wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, pozytywnie wpływa na nasz organizm.
Zawiera w sobie wysoką ilość przeciwutleniaczy, które wpływają korzystnie na naszą skórę oraz serce. Zawarte w ziarnie kakaowym antyoksydanty zwalczają wolne rodniki hamując tym samym proces starzenia się skóry oraz rozwój wielu chorób, w tym serca oraz nowotworów.
Masło kakaowe, ze względu na swe walory, wykorzystywane jest powszechnie do produkcji wielu kosmetyków.
Spożywanie gorzkiej czekolady wpływa pozytywnie na pracę mózgu, rozjaśnia umysł, poprawia koncentrację, pamięć, wspomaga myślenie.
Eliminuje kłopoty z zaśnięciem, dlatego jest świetnym lekarstwem dla osób cierpiących na bezsenność.
Gorzka czekolada zawiera w sobie pokaźną porcję magnezu, żelaza, potasu, węglowodanów, za to małą ilość cukru. Skład ten sprawia, że spożywając ją otrzymujemy energię, która z pewnością nie tylko poprawia nastrój, ale i stawia na nogi.
Ziarna kakaowe są źródłem flawonoidów, które są naturalnymi substancjami zwalczającymi zły cholesterol, chroniąc organizm przed miażdżycą i nowotworami. Zapobiegają też wystąpieniu infekcji, regulują napięcie mięśni oraz naczyń krwionośnych dbając o to, by płytki krwi nie przykleiły się, co doprowadzić mogłoby do powstania zakrzepów lub udaru mózgu.
Polifenole zawarte w ziarnach kakaowca obniżają ciśnienie krwi zapobiegając tym samym zawałowi serca. Przeprowadzone badania dowodzą, iż osoby regularnie jedzące gorzką czekoladę rzadziej umierają na zawał.
Sięganie po gorzką czekoladę zalecane jest osobom, u których występuje skłonność do infekcji dróg moczowych. Gorzka czekolada filtruje nerki i działa moczopędnie.
Badania dowodzą także, że gorzka czekolada łagodzi kaszel, dlatego warto po nią sięgać także w okresie przeziębienia.

Gorzka czekolada – kalorie

Po gorzką czekoladę warto sięgać każdego dnia. Pamiętać należy o zasadzie umiaru, która tyczy się niemal wszystkiego. Dietetycy zalecają spożywanie gorzkiej czekolady z orzechami lub owocami, która dostarczy organizmowi tłuszczów roślinnych oraz antyoksydantów. Najbardziej dogodną porą jest okres poobiedni, kiedy to zwykliśmy spożywać ciężkostrawne dania. Spożycie gorzkiej czekolady z filiżanką kawy poprawi wydzielanie żółci, która wspomaga proces trawienia tłuszczów.
Wskazana dzienna dawka to jedna, dwie kostki czekolady, których, z racji kalorii i tłuszczu, nie należy przekraczać.
Tabliczka gorzkiej czekolady to około 554 kalorii.
Ostrożność powinny zachować osoby ze skłonnością do alergii, bowiem kakao może wywołać uczulenie.

Tak więc, jeśli do tej pory gorzka czekolada rzadko gościła w naszych domach, warto to zmienić sięgając po ten pozytywnie wpływający na nasz organizm słodycz.

Jedną z marek, która serwuje nam doskonałe smaki jest firma Wedel odchodząca w tym roku swoje 160 urodziny. W ofercie tej marki znajdziemy kilka rodzajów gorzkiej czekolady w tym:

  • czekolada deserowa – od niej warto rozpocząć delektowanie się smakiem czekolady, niezupełnie słodka i niezupełnie gorzka. Twarda, mocno kawowa, idealna na deser,
  • czekolada gorzka – idealna do kawy lub do delektowania się jej smakiem bez żadnych dodatków.
  • czekolada Maestria Dark 76% zawierająca intensywną goryczkę ziaren kakaowca oraz zachwycająca subtelnie słodkim aromatem czekolady,
  • czekolada Maestria Dark 55% z malinami łącząca goryczkę ziaren kakaowca z aromatem malin,
  • czekolada Maestria Dark 55% z karmelizowanymi Orzechami Pecan – smak gorzkiej czekolady połączony z aromatem orzechów w złotym karmelu,
  • czekolada Maestria Dark 55% z Kawą i Drobinkami Kakao – połączenie ziaren kakao z zapachem najlepszej kawy to mistrzostwo smaku i aromatu.

Polecamy też picie gorzkiej czekolady. Kubek to około 150 kalorii, jednak przygotowanie jej z dodatkiem mleka wzbogaca naszą dietę w wapń, którego wchłanianie przyspiesza zawarty w czekoladzie magnez. Idealne połączenie!

reklama

Suplementy

www.klubodchudzania.pl www.antykoncepcja.net www.astmaoskrzelowa.pl