Dlaczego warto jadać produkty zbożowe?

Dlaczego warto jadać produkty zbożowe?

Dlaczego warto jadać produkty zbożowe?

Interesujemy się zdrowym stylem życia, chodzimy do fitness klubów, dbamy o to, żeby się wysypiać, walczymy z nałogami takimi jak palenie papierosów zdając sobie sprawę, że uporanie się z nim przedłuży nam życie, a także sprawi, że do późnych lat będziemy mogli cieszyć się zadowalającym zdrowiem. Jednak ćwiczenia fizyczne oraz brak nałogów to nie wszystko, co możemy zrobić, aby być w lepszej formie. Bardzo ważny jest również sposób odżywiania się. Nie chodzi tylko o to, aby unikać tego, co w powszechnym przekonaniu szkodzi, czyli słodyczy, fast foodów, alkoholu, tłustego mięsa i innych. Dobra dieta, to taka, dzięki której dostarczamy organizmowi wszystkich potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania składników. Niezwykle często spotykamy ludzi wiecznie przemęczonych, którzy twierdzą, że niezależnie od tego, ile godzin by spali, wstają zmęczeni. Często przyczyną takiego stanu jest po prostu nieprawidłowa dieta. W każdej diecie powinno się uwzględnić produkty zbożowe i zaleca się, żeby stanowiły one prawie połowę wszystkich pokarmów przyjmowanych dziennie.

Nie można rezygnować z przyjmowania produktów zbożowych, bo są one bardzo potrzebne dla naszego dobrego samopoczucia. Ograniczenie jedzenia zbóż odpowiedzialne jest między innymi za wspomniane wcześniej uczucie zmęczenia z niewiadomej, jak twierdzimy przyczyny. Podczas trawienia zbóż, do organizmu przemycane są cenne składniki odżywcze takie jak białka, krzem, cynk, fluor, wapń, fosfor, potas, żelazo czy witaminy z grupy B, co powoduje, że czujemy się pełni energii. Dzięki powolnemu procesowi trawienia węglowodanów złożonych (przede wszystkim skrobi), optymalna dawka dostarczonego organizmowi zboża zapewnia nawet kilkugodzinny przypływ „wigoru”, odczuwany ogólnie, jako dobre samopoczucie oraz chęć do działania. Zboża są także pomocne w procesie oczyszczania organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii, a to dlatego, że bogate są w błonnik. Warto więc jeść ryż, makarony, kasze, płatki zbożowe, musli, no i oczywiście pieczywo, jednak zdecydowanie zdrowiej wybierać te produkty, które są jak najmniej przetworzone, zawierają dodatkowe substancje wpływające korzystnie na nasze zdrowie, czyli na przykład ryż oraz makaron brązowy zamiast białego, a także pełnoziarnisty chleb zamiast ulubionych białych kajzerek. Dostarczamy w ten sposób sobie oprócz błonnika, cenne witaminy oraz minerały.

Trzeba wspomnieć, że niektóre witaminy z grupy B, których właśnie produkty zbożowe, a szczególnie niełuskane ziarna zbóż, zawierają ogromną ilość, są niezbędne między innymi dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego ( przede wszystkim niacyna). Zboża dostarczają również witamin A, E i K, których brakuje w naszej popularnej polskiej diecie, oraz selen, który ponoć doskonale sprawdza się, jako profilaktyka chorób nowotworowych.
Wiele osób, szczególnie ci, którzy mają problemy z nadwagą, obawiają się jeść produktów zbożowych, twierdząc, że od nich mogą dodatkowo przytyć. Prawda jest taka, że tego typu jedzenie spożywane w rozsądnych ilościach, nie jest tuczące. Mało tego, dodatkowo potrafi stabilizować apetyt, to znaczy zapobiega gwałtownym przypływom wilczego głodu. Dłużej czujemy się syci i nie mamy tak wielkiej pokusy, aby sięgnąć po jakąś wysokokaloryczną przekąskę.

reklama

Suplementy

www.klubodchudzania.pl www.antykoncepcja.net www.astmaoskrzelowa.pl