Dieta Sto Kalorii - porady i przepisy

Dieta Sto Kalorii - porady i przepisy

Dieta „sto kalorii” została stworzona przez siostry Tammy i Susie Trimble, które schudły ponad czterdzieści pięć kilogramów stosując dietę 100 kalorii. Siostry twierdzą, że liczenie kalorii w porcjach posiłkowych jest najprostszym i najlepszym sposobem na odchudzanie.

Autorki diety „stu kalorii” mówią, że nie trzeba jeść produktów o niskiej zawartości węglowodanów i tłuszczów, aby skutecznie schudnąć. Stosując tą dietę można jeść zwykłe (codzienne) posiłki i tym samym osiągnąć sukces, jeśli tylko będzie się zwracać uwagę na liczbę spożywanych kalorii. Żywność jest podzielona i mierzona w porcjach po sto kalorii.

Podstawową zasadą tej diety jest stosownie tego samego rodzaju żywności (nasz codzienny jadłospis) w odpowiednio wyliczonych i dobranych proporcjach. Dieta „stu kalorii” cieszy się powodzeniem wśród wielu osób, ponieważ nie wprowadza znacznych zmian w jadłospisie.

Stosując tą dietę nie trzeba się martwić, co należy jeść i jakie produkty żywnościowe kupować. Wyeliminowanie pewnych produktów z codziennej diety jest szkodliwe na poziomie psychologicznym i spowalnia metabolizm.

Kobiety mogą spożywać do 1500 kalorii, a mężczyźni do 2000 kalorii dziennie. Posiłki powinny być wysokiej jakości, odpowiednio dobrane i zróżnicowane.

Ważnym aspektem diety jest planowanie i zapisywanie jadłospisu na kolejny dzień. Autorki polecają wprowadzenie do jadłospisu produktów takich jak: papryka, brokuły, dynia, kapusta, marchew, ogórek, zielony groszek, sałata, pieczarki, pomidory, cukinia, kiełki, ocet balsamiczny, kapary, chleb świętojański, kakao, marynaty, ostre sosy, napoje dietetyczne.

Przykładowy jadłospis:

Śniadanie

Jedna filiżanka płatków kukurydzianych
Jedna filiżanka odtłuszczonego mleka
Jedna filiżanka soku pomarańczowego
Herbata ziołowa

Przekąska między śniadaniem a obiadem

Filiżanka małej młodej marchewki
Łyżka sosu sałatkowego

Obiad

90 gram indyka
30 gram sera
3 kromki pełnoziarnistego chleba
Łyżka majonezu
sałata, pomidor, cebula, pikle

Przekąska między obiadem a kolacją

Filiżanka jogurtu naturalnego
Jeden banan

Kolacja

90 gram pieczonej ryby
Filiżanka makaronu
Dwie filiżanki sałaty (różne rodzaje - mieszanka)
Jedna łyżka oliwy z oliwek
cytryna i ocet

reklama

Suplementy

www.klubodchudzania.pl www.antykoncepcja.net www.astmaoskrzelowa.pl