Chłodnik - doskonałe danie na lato

Chłodnik - doskonałe danie na lato

Chłodnik był ulubionym letnim daniem polskiej szlachty. Jest smaczny, zdrowy, łatwy w przygotowaniu a przede wszystkim wprost idealny na upalne dni. Słynie ze swych właściwości orzeźwiających, ceniony jest również za to, iż dodaje energii nie obciążając żołądka.

Chłodnik litewski

Staropolski chłodnik, jak można przypuszczać, różni się od współczesnego. Bazował on na botwinie, szparagach, pieczeni cielęcej, rybie. Przygotowywano go również na bazie kwasu buraczanego, chlebowego, bulionu, niekiedy na bazie piwa.
Obecna postać chłodnika bazuje z kolei na jogurcie lub kefirze a jego zainteresowanie wzrasta w okresie letnim.

Chłodniki – dlaczego warto je jeść?

Chłodniki serwowane współcześnie bazują na jogurcie bądź kefirze. Do ich przygotowania wykorzystywane są ponadto surowe owoce i warzywa, co podnosi walory zdrowotne tychże potraw. Chłodniki posiadają bowiem sporą ilość witamin oraz minerałów, dlatego wzmacniają odporność, poprawiają kondycję fizyczną i psychiczną, regenerują.
Warte podkreślenia jest to, iż chłodniki wpływają korzystnie na naszą urodę – stan włosów, paznokci, skóry, zębów. Do tego są nisko kaloryczne, wobec czego cieszą się zainteresowaniem wśród osób walczących z otyłością i nadwagą, na długo zaspokajając uczucie głodu. Jako że bazą chłodników są warzywa i owoce, zawierają one sporą ilość błonnika.

Chłodnik to idealne danie na lato. Orzeźwia, dodaje energii, gasi pragnienie, uzupełnia niedobory płynów w organizmie, jest pożywny, nisko kaloryczny. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, dlatego można go spożytkować nie w kuchni lecz na basenie czy plaży.

Chłodniki – bazy

Smak przygotowywanego chłodnika może być za każdym razem inny. To za sprawą możliwości łączenia różnych składników (owoców i warzyw) oraz baz tej potrawy (mlecznej, bulionu lub kwasu).

Chłodnik mleczny 

Chłodniki mleczne dostarczają nam białka. Przygotować można je ze zsiadłego mleka, kefiru, maślanki, jogurtu naturalnego, serwatki.
Baza mleczna jest źródłem takich cennych składników jak: fosfor, magnez, niacyna, wapń, witaminy A, B1, B2, C.

Chłodnik mleczny – dla kogo?

Ze względu na swój skład, chłodniki mleczne polecane są osobom po kuracji antybiotykowej. Produkt mleczny pomaga bowiem odbudować florę bakteryjną organizmu.
Danie to jest również doskonałe i pomocne dla osób uskarżających się na bóle żołądkowe, wzdęcia, niestrawności czy zaparcia. Żywe kultury bakterii znajdujące się w chłodnikach mlecznych wspomagają trawienie oraz przyswajanie cennych składników odżywczych.

Jak przygotować chłodnik mleczny?

Chłodnik mleczny to danie, którego przygotowanie ogranicza się do wrzucenia do bazy mlecznej porcji świeżych owoców, warzyw, ziół i słodkich przypraw.
Ze względu na słodki smak, to doskonała propozycja dla dzieci, które poza nim otrzymają również pożywną porcję cennych składników odżywczych, w tym ważny dla nich wapń.

Chłodnik na bazie bulionu i wywaru

Przygotowując chłodnik wykorzystać można również wywar warzywny, który jest w tym wypadku znacznie lepszy aniżeli wywar mięsny.
Pamiętajmy jednak, że taki chłodnik nie ma już w sobie tak wielu witamin, jak chłodnik ze świeżych produktów. W czasie obróbki termicznej część cennych składników odżywczych ucieka, choć, bądź co bądź, pewna część zostaje w wywarze.

Chłodnik warzywny – dla kogo?

Chłodnik warzywny doskonale oczyszcza organizm z toksyn oraz przyspiesza przemianę materii.
Dodana do wywaru oliwa, zawierająca kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze, obniża ciśnienie krwi, wpływa na poprawę kondycji skóry, włosów oraz paznokci.

Jak przygotować wywar warzywny?

Wywar warzywny przygotowujemy wrzucając do wrzątku porcję włoszczyzny, 3-4 ziarenka pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie, można też dodać kilka kropel oliwy z pierwszego tłoczenia. Gotujemy przez około 30 minut, następnie z naczynia wyciągamy warzywa i odstawiamy do ostygnięcia.

Chłodnik na kwasie i zakwasie

Chłodnik przygotowany na zakwasie lub kwasie nadaje potrawie wyszukanego smaku. Bazą może być kwas buraczany, kupiony w sklepie lub przygotowany w domu.

Chłodnik na kwasie i zakwasie – dla kogo?

Ten rodzaj chłodnika jest polecany osobom osłabionym, bowiem dodaje energii, wzmacnia odporność, poprawia morfologię krwi, stymuluje pracę nerek oraz wątroby.

Jak przygotować chłodnik na kwasie i zakwasie?

Dodany do zakwasu czosnek stacza walkę z wysokim poziomem cholesterolu oraz z wolnymi rodnikami, które odpowiadają za szybsze starzenie się oraz za powstanie wielu chorób.
Dodanie do chłodnika majeranku i pieprzu przyspieszy z kolei metabolizm, a więc usprawni spalanie kalorii.

Chłodniki Magdy Gessler

Magda Gessler jest obecnie inspiracją nie tylko dla właścicieli restauracji, ale również dla domowych kucharek. Oto jeden z przepisów:

Chłodnik z ogórkiem i żółtkiem

Składniki:
2 zielone ogórki,
ząbek czosnku,
pęczek koperku,
400 g jogurtu naturalnego, najlepiej o kremowej konsystencji,
sól morska,
świeżo zmielony pieprz,

4 żółtka ugotowane na twardo,
młode ziemniaki.

Przygotowanie:
ogórki umyć, odciąć końce, zetrzeć na tarce na dużych oczkach razem ze skórką. Czosnek posiekać, posolić, dodać do ogórków, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z koperkiem i jogurtem naturalnym. Schłodzić w lodówce. Podawać z posypanym żółtkiem jaja i młodymi ziemniakami.

reklama

Suplementy

www.klubodchudzania.pl www.antykoncepcja.net www.astmaoskrzelowa.pl