Resweratrol - cudowne właściwości winogron

Resweratrol - cudowne właściwości winogron

Masz problemy z koncentracją, zapominasz, bolą cię nogi? Pomoże ci resweratrol składnik czerwonego wina

Resweratrol obniża poziom cholesterolu, usuwa wolne rodniki, dotlenia, poprawia krążenie, odkwasza organizm.

Resweratrol - eliksir młodości - artykuł we Wprost 2007

Reseratrol znajdujący się w Wyciągu z pestek winogron zapobiega chorobom i przedłuża życie
Resweratrol (składnik preparatu cholikan) jest bardzo mocnym antyoksydantem (przeciwutleniaczem), zwalcza wolne rodniki i zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy poprzez rozpuszczanie złogów cholesterolu. Resweratrol uzyskany z pestek czerwonych winogron ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. Resweratrol odkwasza organizm. Lekarze od dawna zalecają włączyć lampkę czerwonego wina do jadłospisu aby zapobiegać schorzeniom układu sercowo-naczyniowego.
W czerwonym winie oraz czerwonym soku z winogron zawarte są flawonoidy, które ochraniają serce i wiążą wolne rodniki. Kwercetyna i antocyjan znajdują się już w soku z winogron.

Bioflawonoidy
We Francji, która znajduje się na pierwszy miejscu pod względem spożycia alkoholu, znaczenie rzadziej występują schorzenia kardiologiczne. Francuzi, pijący dużo czerwonego wina gronowego, są dużo mniej narażeni na choroby układu sercowo-naczyniowego.
Bardzo korzystne jest włączenie do jadłospisu lampki czerwonego wina gronowego, które zawiera bioflawonoidy, umożliwiające wydalenie z organizmu radionuklidów (izotopów promieniotwórczych).
Resweratrol jest intensywnym środkiem antyutleniającym (antyoksydant) i odkwaszającym.
Jedną z głównych przyczyn występowania chorób cywilizacyjnych są wolne rodniki czyli atomy lub cząsteczki posiadające elektrony niesparowane. Związki utleniające mogą uszkodzić struktury komórkowe, np. błony, enzymy, kwasy nukleinowe i białka strukturalne. Uszkodzenie kwasu nukleinowego może spowodować mutację lub śmierć komórki.
Wolne rodniki mogą oddziaływać na DNA i inne makrocząsteczki doprowadzając do uszkodzeń molekularnych w taki sposób, że rekonstrukcja zdrowej komórki staje się niemożliwa. Prowadzi to do przedwczesnego starzenia się organizmu.
Wolne rodniki przyczyniają się do obniżenia odporności organizmu.
Wolne rodniki powodują łączenie się (sklejanie) molekuł w tkankach, co może prowadzić do powstawania niekontrolowanego nowych komórek, a w konsekwencji powstawania złośliwych lub niezłośliwych mięśniaków.
Antyoksydanty (antyutleniacze) neutralizują działanie wolnych rodników. Główne antyoksydanty to witamina E i witamina C. Natomiast bioflawonoidy zawarte w preparacie cholikan mają działanie 50 krotnie wyższe. Jednocześnie chronią one witaminy przed destruktywnym działaniem wolnych rodników. Bioflawonoidy zawarte w cholikanie działają profilaktycznie ale również mają bardzo wysoką efektywność jeśli chodzi o niszczenie komórek nowotworowych oraz stymulację i wzrost zdrowych komórek.

Kwercetyna hamuje krzepnięcie krwi oraz pełni funkcję antyoksydantu (antyutleniacza) a tym samym zapobiega miażdżycy. Również zwalcza wirusy

Natomiast resweratrol powstaje podczas procesu produkcji wina. Niszczy on ogniska nowotworowe, działając wyłącznie na zmutowane (nowotworowe) komórki, nie uszkadzając zdrowych. Resweratrol ma właściwość hamującą sklejanie się płytek krwi. Substancja ta zmniejsza ryzyko zachorowania i rozwoju arteriosklerozy. Przy dłuższym stosowaniu rozpuszcza płytki cholesterolu nagromadzonego na ściankach naczyń krwionośnych.

Kwas calgowy (jeden z kwasów fenolowych), zawarty w winogronach, wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze jak benzopiren i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne.

Winogrona zawierają również kwas elagowy, który ma silne działanie przeciwrakowe.

Znajdujący się w winogronach bór, przyczynia się do właściwego stężenia estrogenów we krwi kobiet w starszym wieku, i pośrednio zapobiega osteoporozie. Estrogeny mają duże znaczenie dla procesu wchłaniania wapnia w organizmie. Zmniejszają niekorzystne efekty działania parathormonu na kości.


DZIAŁANIE Resweratrolu

Produkty LDL osiadają na ściankach naczyń krwionośnych, powodując agregację i tworzenie się płytek cholesterolowych.

  • obniża poziom cholesterolu i lipidów we krwi (lipoprotein o niskiej gęstości - LDL),
  • przeciwdziała powstawaniu wolnych rodników i wymiata je z organizmu,
  • reguluje przyswajanie substancji odżywczych przez krew,
  • poprawia elastyczność naczyń krwionośnych,
  • poprawia funkcjonalność układu krążenia, zmniejsza tworzenie się skrzepów, poprawia mikrokrążenie - choroby sercowo -
  • działa przeciwzapalnie, zmniejsza ból (zmniejsza blizny i przyspiesza gojenie ran oraz zabezpiecza przed tworzeniem się zrostów - wszelkie urazy i operacje),
  • poprawia pamięć,
  • poprawia elastyczność i regeneruje skórę.

  •  
reklama

Suplementy

www.klubodchudzania.pl www.antykoncepcja.net www.astmaoskrzelowa.pl