Choroby wątroby - częste przyczyny

Choroby wątroby - częste przyczyny

Podstawową wiedzą, która może nam pomóc uchronić się przed chorobami wątroby jest znajomość przyczyn tychże chorób. W jednym z ostatnich wpisów (chodzi o wpis choroby wątroby) powiedziałem, że główne przyczyny chorób wątroby to: styl życia (chodzi tutaj przede wszystkim o dietę, oraz stosowanie używek, a w szczególności alkoholu) oraz wirusy. W dzisiejszym wpisie chciałbym rozwinąć trochę ten temat.

Choroby wątroby – co je najczęściej wywołuje?

Alkohol – nieprzypadkowo alkohol jest na pierwszym miejscu. Jest to używka, która statystycznie przyczynia się do największej ilości chorób wątroby. Szczególnie często ludzie nie zaznajomieni z tematyką zdrowia i medycyny łączą marskość wątroby z nadużywaniem alkoholu. Nadużywanie alkoholu (szczególnie szkodliwe jeśli jest regularne) owszem powoduje dość znaczy procent przyczyn marskości wątroby na świecie, ale jest to następstwo innych chorób, które alkohol wywołuje w pierwszej kolejności. Chodzi na przykład o choćby alkoholowe zapalenie wątroby.

Odżywianie – to dość obszerny temat. Przejadanie się, nadmierna ilość tłuszczów i węglowodanów, wysoko przetworzone potrawy i wiele innych wpływa negatywnie na wątrobę. Jeśli chodzi o odżywianie to mamy na to bezpośredni wpływ i warto dowiedzieć się na ten temat więcej. Zapraszam do artykułu w którym szerzej poruszyłem kwestie odżywiania: dieta – podstawowe wskazówki.

Wirusy – bardzo niebezpieczne zagrożenie dla wątroby. Na wyeliminowanie tego czynnika nie mamy już tak dużego wpływu jak na alkohol oraz dietę. Można jednak stosować szczepienia ochronne przeciw WZW A i B. O szczepieniach profilaktycznych powstanie niedługo osobny artykuł.

Nadużywanie leków (szczególnie tyczy się to leków przeciwbólowych) – kolejna w dzisiejszych czasach dość częsta przyczyna problemów z wątrobą. Leki bez recepty (np. te przeciwbólowe) bywają stosowane profilaktycznie co jest niedopuszczalne. Leki należy stosować, gdy wystąpi taka konieczność oraz koniecznie stosować się do zaleceń na ulotce.

różnego rodzaju zatrucia pokarmowe np. zatrucia grzybami (np. pleśń w produktach spożywczych lub samodzielne zebrane grzyby) – Głośne w mediach są szczególnie zatrucia grzybami w sezonie grzybobrania (np. odmianami muchomora). Równie niebezpieczne są także zatrucia pleśnią w produktach spożywczych o czym zdecydowanie mniej się mówi. Należy uważać na nieświeże produkty, a karygodnym błędem jest usunięcie pleśni z produktu i spożycie części która wygląda na dobrą. Jeśli pojawiła się już pleśń to cały produkt jest niezdatny do spożycia, należy o tym pamiętać.

Toksyny pochodzące ze środowiska (np. metale ciężkie) – tutaj grupa o podwyższonym ryzyku to osoby pracujące w szkodliwych warunkach, takie osoby powinny regularnie kontrolować stan wątroby poprzez badania.

reklama

Suplementy

www.klubodchudzania.pl www.antykoncepcja.net www.astmaoskrzelowa.pl