Czy ekstrakt z zielonej kawy chroni przed cukrzycą?

Czy ekstrakt z zielonej kawy chroni przed cukrzycą?

Kwas chlorogenowy zawarty w ziarnach zielonej kawy minimalizuje wahania cukru we krwi, dzięki czemu pozwala schudnąć.

Ekstrakt z zielonych ziaren kawy wydaje się być prawdziwym panaceum. Według badań naukowych, kwas chlorogenowy zawarty w ziarnach niepalonej kawy pomaga schudnąć i ustabilizować poziom cukru we krwi. Może to być dowodem na fakt, że osoby, które piją dużokawy o wiele rzadziej chorują na cukrzycę.

Jak widać zielona kawa zawiera substancję, które chronią organizm przed cukrzycą i ryzykiem innych chorób metabolicznych. Duże badania wykazały, że u osób pijących 7 filiżanek dziennie ryzyko zachorowania na cukrzycę jest dwukrotnie mniejsze niż u osób pijących zaledwie 2 filiżanki dziennie. Takie wyniki uzyskał zespół badawczy Joe Vinsona z Uniwersytetu Scranton.

Pozytywne działanie przeciwutleniaczy

Kwas chlorogenowy to substancja, która występuje obficie w zielonych ziarnach kawy. Jest uważana za silny przeciwutleniacz, które chroni komórki i materiał genetyczny przed uszkodzeniami, które mogą być wywołane przez agresywne cząsteczki – wolne rodniki. W przeszłości, kwas chlorogenowy był stosowany jako lek na wrzody żołądka, zapalenie wątroby oraz jako preparat obniżający ciśnienie krwi.

W 100 gramach palonej kawyznajduje się tylko 3,5 g kwasu chlorogenowego, ponieważ związek ten prawie całkowicie ulega rozkładowi w trakcie obróbki termicznej.

Doktor Vinson i jego współpracownicy badali, jak ekstrakt z zielonej kawyzawierający kwas chlorogenowy wpływa na poziom cukru we krwi u badanych osób. W badaniu udział wzięło również 56 mężczyzn i kobiet o prawidłowym poziomie cukru we krwi. Badanym podawano tabletki zawierające od 100 do 400 mg ekstraktu z ziaren zielonej kawy. Okazało się, że stosowanie kwasu chlorogenowego pozwala znacznie szybciej wyrównywać skoki cukru w organizmie.

Ekstrakt z zielonej kawy obniża poziom cukru we krwi

Doktor Vinson podaje, że obniżenie poziomu cukru było zależne od dawki ekstraktu z zielonej kawy.Wyższa dawka kwasu chlorogenowego powodowała znaczne obniżenie poziomu cukru. Po podaniu dawki 400 mg ekstraktu z zielonej kawy obserwowano po 30 minutach obniżenie poziomu cukru aż o 24%. Po dwóch godzinach wartość ta była nawet o 31% mniejsza. Nie zaobserwowano skutków ubocznych ze strony układu pokarmowego.

Wysoki poziom cukru we krwi silnie stymuluje wydzielanie insuliny, co łącznie z nadwagą sprzyja cukrzycy. Kwas chlorogenowy może wpływać na poziom cukru we krwi, przynajmniej u zdrowych osób. Obecnie trwają badania nad działaniem kwasu chlorogenowego u osób już chorych na cukrzycę. Być może prosta tabletka pełna naturalnych substancji naturalnie obniży poziom cukru we krwi orazułatwi odchudzanie. Kwas chlorogenowy może stać się przełomem w leczeniu cukrzycy typu 2 – mówi doktor Vinson.

W ubiegłym roku naukowcy wykazali, że ekstrakt z zielonej kawy faktycznie wspomaga odchudzanie.Grupa otyłych pacjentów codziennie zażywała tabletki zawierające czysty ekstrakt z ziaren kawowca. Po 22 tygodniach, masa ich ciała zmniejszyła się o 10%

reklama

Suplementy

www.klubodchudzania.pl www.antykoncepcja.net www.astmaoskrzelowa.pl