Błonnik a Cukrzyca

Błonnik a Cukrzyca

Cukrzyca jest chorobą , w której dochodzi do zaburzeń poziomu glukozy we krwi (zaburzeń gospodarki węglowodanowej), spowodowanych niedoborem insuliny lub jej nieprawidłowym wykorzystaniem przez komórki.

Insulina jest hormonem wytwarzanym w trzustce, jest niezbędna do aktywnego transportu glukozy do wnętrza komórek oraz jej wykorzystania m.in. .w celach energetycznych.
Cukrzyca może pojawić się albo w wyniku niewystarczającej produkcji insuliny - niedobór ilościowy ( Typ I ), albo wtedy , kiedy ilość insuliny jest wystarczająca, jednak nie pracuje skutecznie - jest to niedobór jakościowy lub funkcjonalny ( Typ II).

Typ I czyli cukrzyca insulinozależna (IDDM), określana jako cukrzyca "młodzieńcza", wywołana jest uszkodzeniem trzustki (zniszczeniem komórek beta wysp Langerhansa trzustki), co osłabia jej zdolność do produkcji insuliny.

Typ II cukrzyca insulinoniezależna (NIDDM) znacznie bardziej rozpowszechniony - zwana również cukrzycą dorosłych powstaje w wyniku upośledzonej odpowiedzi tkanek obwodowych na działanie insuliny. Inaczej mówiąc insulina nawet o podwyższonym poziomie krąży we krwi jednakże komórki nie reagują na nią. Jednym z głównych zadań insuliny jest promowanie przyswajania glukozy przez mięśnie i wiele innych tkanek

Proces ten nazywa się obwodową utylizacją glukozy. Jeśli insulina nie pracuje skutecznie , po posiłku poziom cukru we krwi zostaje nienormalnie podwyższony. Jest to nietolerancja glukozy.

W Polsce chorych na cukrzycę jest ponad 2 miliony osób, u wielu jest jeszcze nie zdiagnozowana! Zbadaj swój poziom cukru!

Błonnik jabłkowy dostarcza organizmowi rozpuszczalnego błonnika, który pomaga unormować stężenie cukru we krwi.

Dostarczany błonnik sprawia, że produkty są wolniej trawione i strumień glukozy płynie powoli i równomiernie do krwi. Błonnik chroni więc organizm przed gwałtownymi skokami poziomu cukru - systematyczne spożywanie pozwala więc trzymać w ryzach poziom cukru. Wśród chorych na cukrzycę i spożywających błonnik rozpuszczalny obserwuje się znaczne zmniejszenie obecności cukru w moczu. Jednym z głównych powikłań cukrzycy typy II są choroby serca. Błonnik oprócz normalizacji poziomu cukru obniża we krwi również poziom związków tłuszczowych takich jak cholesterol i trójglicerydy, które sprzyjają chorobom układu krążenia.

Spożywając systematycznie błonnik częściej kontroluj poziom cukru, bo może potrzebne będzie zmniejszenie przyjmowania dodatkowej insuliny.

Kilka podstawowych rad: 

- jedz posiłki o stałych porach, 4-5 razy dziennie
- częste posiłki stabilizują poziom cukru we krwi
- unikaj używania dużej ilości cukru szczególnie w sokach owocowych (zdecydowanie lepiej jest zjeść owoce)
- unikaj używania większych ilości skrobi np. mąki ziemniaczanej. Podczas trawienia skrobia staje się w końcu glukozą i w efekcie organizm dostaje dużą dawkę cukru
- spożywaj więcej tłuszczów nienasyconych (ryby, oleje roślinne, orzechy), unikaj tłuszczów trans (margaryny),
- ogranicz tłuszcze nasycone zwierzęce (tłuste mięso, mleko)
- ruch, dużo ruchu
- kontroluj wagę 

Pamiętaj! Cukrzyca jest bardzo kosztowną chorobą, lepiej jej zapobiegać.

reklama

Suplementy

www.klubodchudzania.pl www.antykoncepcja.net www.astmaoskrzelowa.pl