Wprowadzenie do cukrzycy – insulina

Wprowadzenie do cukrzycy – insulina

Cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną, co oznacza, że choruje na nią coraz większa część naszego społeczeństwa. Jest chorobą przewleką, ma długotrwały przebieg. Polega na zaburzeniu przemiany materii, spowodowanych częściowym lub całkowitym niedoborem insuliny.

Aby nasz organizm i jego narządy takie jak mózg, serce, układ oddechowy i mięśniowy mogły funkcjonować w pełni poprawnie, niezmiernie ważne jest stałe stężenie insuliny we krwi. Jeśli dostarczymy energii organizmowi w postaci pokarmu, poziom insuliny musi wzrosnąć alby glukoza przekazana z pożywieniem mogła być spożytkowana na energię. Narząd gruczołowy jakim jest trzustka, odpowiedzialny jest za produkcję naszego hormonu – insuliny. Zadaniem insuliny jest przetransportowanie glukozy (energii pozyskiwanej z pokarmów) z krwi do poszczególnych komórek np. serca, wątroby. W zdrowym ciele, organizm sam potrafi wyprodukować tyle insuliny, aby poziom cukru we krwi nie wzrastał, dostarcza jej tyle, ile potrzeba. Dzięki temu mechanizmowi, poziom cukru we krwi pozostaje w normie. Bez insuliny, glukoza nie może się przedostać do komórek i dlatego zalega we krwi.

Wiele osób nawet nie wie, że choruje na cukrzycę, a dowiaduje się o tym przy rutynowym badaniu lekarskim, ze względu na to że dolegliwości ze strony pacjenta nie są rozpoznawane, bądź kiedy pojawiają się już powikłania choroby. Cukrzyca początkowo ma skryty charakter, co powoduje poczucie, że jesteśmy zdrowi. Jeśli zauważycie u siebie, któreś z poniższych objawów, warto skonsultować się z lekarzem: cukrzycy zmagają się ze zmniejszeniem masy ciała, skurczami mięśni łydek, zaburzeniami widzenia, stanami zapalnymi narządów moczowo-płciowych, osłabieniem potencji. Ale najbardziej charakterystyczne są: częste oddawanie moczu, wzmożone pragnienie i osłabienie.

reklama

Suplementy

www.klubodchudzania.pl www.antykoncepcja.net www.astmaoskrzelowa.pl